Top 10 cărți preferate de dezvoltare personală

❤️ Share on social media
Top 10 cărți preferate de dezvoltare personală pin

Introducere

În acest articol o să vă prezint cărțile de dezvoltare personală care m-au influențat cel mai mult. Orice carte pe care o citești îți aduce cel puțin o idee utilă, dar cele pe care le voi prezenta aici m-au făcut să văd viața diferit.

Fiind cărțile mele preferate, pentru unele dintre ele am scris articole în întregime, așa că dacă vă face cu ochiul una dintre ele, vă invit să citiți articolul despre respectiva carte.

1. Mindset / Mentalitatea învingătorului – Carol Susan Dweck

Ce îmi place foarte tare la această carte este faptul că descrie o singură idee, prezentând-o din toate unghiurile, astfel încât îți faci o imagine de ansamblu și înțelegi perfect conceptul transmis de Carol Dweck.

Ideea aceasta este că există 2 tipuri de mentalități, una rigidă și una flexibilă.

Cei care gândesc prin prisma mentalității rigide, cred că inteligența și talentele lor sunt fixe, iar dacă nu reușesc înseamnă că nu sunt la fel de talentați sau de deștepți precum credeau.

Pe când cei care au mentalitatea flexibilă consideră ca aceste trăsături pot fi îmbunătățite, iar dacă pierd, analizează situația și trag învățăminte, pentru a progresa data următoare.

Mentalitatea rigidă este una statică. Mentalitatea flexibilă este una bazată pe progres continuu.

Citește mai multe despre Mentalitatea Învingătorului de Carol Susan Deck: https://danabitblog.com/mindset-sau-mentalitatea-invingatorului/

2. Te aud – Michael Sorensen

O carte mai puțin cunoscută, dar care merită din plin să îi dai o șansă. În fiecare zi mă gândesc la ideile prezentate de Michael Sorensen și încerc să devin un ascultator mai bun.

“Te aud” este despre cum să îi asculți pe ceilalți cu adevărat. Cum să fii un bun ascultător. Cred că este cartea perfectă când vine vorba despre acest subiect.

Secretul este să validezi sentimentele celorlalți. Michael Sorensen te învață cum să faci acest lucru prin numeroase exemple. Poți să îl faci pe celălalt să se simtă auzit chiar dacă nu ești de acord cu ceea ce zice și nu  îi dai neapărat dreptate.

Toți avem nevoie să ne simțim auziți iar dintre cărțile de dezvoltare personală, “Te aud” este lectura perfectă pentru acest concept. Cu siguranță, cea mai bună carte despre comunicare.

Citește articolul meu despre “Te aud” unde prezint toate ideile pe scurt: https://danabitblog.com/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-te-aud-de-michael-sorensen/

3. Antrenează-ți mintea, modelează-ți creierul – Sharon Begley

Cartea aceasta am citit-o acum mulți ani, dar înca mi-a rămas în minte ideea de neuroplasticitate prezentată de Sharon Begley.

Dacă mentaliatea caștigătoare ține de felul în care gândești și intepretezi ceea ce ți se întâmplă, neuroplasticitatea este mai mult o componenetă ce ține de fizica creierului.

Creierul este plastic și prin exercițiu și repetiție poți să îl faci să învețe orice.

Acest lucru mi se pare uimitor căci posibilitățile sunt infinite. Cu cât repeți mai mult, cu atât creierul își face conexiuni mai multe.

Ideea cea mai frumoasă din această carte este că totul este posibil dacă muncești suficient de mult. The sky is the limit.

4. Atomic Habits – James Clear

Cartea preferată de dezvoltare personală a tuturor, nu avea cum să lipsească de pe aceată listă. Asta pentru că este și printre preferatele mele.

Este superb scrisă, fiind o adevarată plăcere să o citești. În plus vine cu informații valoroase despre cum să adaugi obiceiuri noi în cadrul rutinelor tale și cum să fii mai disciplinat.

“Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act singular, ci un obicei” (Aristotel)

Tot ceea ce facem, dacă împărțim în mici comportamente, o să se dovedească că absolut tot este un obicei. Iar viața noastră este formată din obiceiuri.

Așa că de ce să nu avem obiceiuri bune și sănătoase?

Citește despre cele mai bune tehnici din Atomic Habits aici: https://danabitblog.com/atomic-habits-de-james-clear-top-6-strategii-utile/

5. Conducta de milioane – Burke Hedges

O altă carte preferată, “Conducta de milioane” prezintă o parabolă care ne transmite un principiu financiar important.

Secretul bogăției este să construiești surse de venit pasiv, care îți vor aduce bani chiar și atunci când dormi.

Cartea descrie foarte bine cum poți face acest lucru, să construiești un venit pasiv, și te motivează să te pui pe treabă.

Aflăm că un astfel de venit este o necesitate, în caz că ne pierdem locul de muncă, acest venit pasiv rămâne.

Un venit pasiv nu este numai o cale către bogăție, ci si o metodă forte buna pentru a atinge siguranța financiară.

Poți citi aici o prezentare scurtă a acestei cărți: https://laurentiumihai.ro/recenzie-conducta-de-milioane/

6. Lecții de magie – Elizabeth Gilbert

Elizabeth Gilbert este una dintre autorii mei preferați, iar “Lecții de magie” este o carte care trebuie citită neapărat de toți oamenii creativi.

Magia este creația, iar lecțiile sunt tehnci despre cum poți să-ți exprimi potențialul artisitic.

Cred că orice persoană care creează sau construiește în orice mod și în orice domeniu, ar fi avantajat de sfaturile date de Elizabeth Gilbert în această carte.

Ideea mea preferată din carte este aceea că atunci când ai în minte un proiect, trebuie să-l materializezi, să-l creezi, să-l faci să devină realitate.

Oricât de neînsemant ar părea, oricât de oridinar sau simplu ar fi, datoria ta de artist este să îi dai viață. Dacă se dovedește apoi că este un produs din care poți să scoți bani, cu atât mai bine. Dar chiar dacă nu se întâmplă, tu ți-ai făcut datoria creativă realizându-l.

7. Captivat: Cum să creezi produse care formează obișnuințe – Nir Eyal

“Captivat” este singura carte de dezvoltare financiară pe care am citit-o până acum care îți oferă și soluții, nu doar motivație.

Autorul ne prezintă etapele pe care trebuie să le parcurgă produsul pe care vrei să-l vinzi, pentru a construi un public, pentru a crea obișnuințe, pentru a face utilizatorii să se întoarcă și să-l folosească din nou.

Nu este foarte cunoscută această carte, ceea ce este păcat, pentru că este foarte utilă. Punctează scurt și la obiect ce trebuie să faci și cum să faci pentru a avea succes cu produsul pe care vrei să-l lansezi sau să-l îmbunătațești.

O recomand, cu siguranță.

8. Lasă grijile, începe să trăiești – Dale Carnegie

Nu se poate să creez un top al cărților de dezvoltare personală fără să-l includ și pe Dale Carnegie.

Am citit mai mutle cărți scrise de el, iar aceasta este una dintre cele care mi s-au părut cele mai bune.

Pentru cei care analizează situațiile foarte mult și își fac griji mereu, această carte este lectura ideală.

Este suficient să folosești o singură idee din ea și viața ta devine mai frumoasă și liniștită.

Ideile mele preferate sunt următoarele:

-mereu realitatea ne surprinde și este neașteptat de bună, complet opusă față de grijile pe care ni le-am făcut înainte;

-păstrează îngrijorarea pentru ultimul moment, nu are rost să-ți faci griji zile întregi căci nu ar ajuta la nimic.

9. Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman

“Cele cinci limbaje ale iubirii” este cartea care îmbunătățește relațiile nu doar romantice, ci și cele cu familia și prietenii.

Cele cinci limbaje sunt:

  • Cuvintele de încurajare
  • Atingerile fizice
  • Serviciile
  • Cadourile
  • Timpul petrecut împreună

Fiecare dintre noi are un limbaj al iubirii dominant și ne simțim cei mai iubiți când primim afecțiune în acest mod. De asemenea, tindem să oferim iubire tot prin limbajul nostru dominant.

Este important să știi limbajele iubirii celorlalți, cartea fiind un must read. Această carte nu este numai foarte cunoscută, dar și foarte bună.

Poți citi o prezentare despre “Cele 5 limbaje ale iubirii” pe acest blog: https://www.cristinamariacojocariu.ro/cele-cinci-limbaje-ale-iubirii-tu-stii-ce-te-face-sa-te-simti-iubiti/

10. Dă lovitura! De ce ACUM e momentul să faci bani din pasiunea ta – Gary Vaynerchuk

Ultima dar nu cea din urmă, tot una dintre preferatele mele când vine vorba de dezvoltare personală este cartea lui Gary Vaynerchuk.

Ideea generală a carții este de a-ți face un brand personal și a crea conținut online. Îi poți inspira pe ceilalți oameni care îți citesc articolele, care îți urmăresc videoclipurile sau ascultă conținut audio.

Poți de asemenea să creezi un curs. Sunt multe idei care pot fi puse în aplicare și îți vor aduce bani printr-un venit pasiv. Tot ce trebuie tu să faci este să împărtășești și celorlalți pasiunea ta.

Aceasta carte este una dintre cele care m-au inspirat să creez acest blog, pentru a împărtăși pasiunea mea pentru cărți și dezvoltare personală.

Concluzie

Consider că orice carte ai alege să citești din această listă întocmită de mine, îți faci un cadou pe termen lung.

Link-urile din articol:

❤️ Share on social media

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *