M-am hotărât să citesc despre domeniul financiar deoarece nu am fost niciodată foarte pricepută la a administra banii. Într-adevăr, păstram niște economii puse deoparte din salariu, dar de cele mai multe ori banii se duceau pe necesități și lăcomii. De aceea, am comandat unele dintre cele mai recomandate cărți in acest domeniu. Pe acestea le-am găsit în topurile de pe alte site-uri.
De obicei nu prea simt foarte mult influența unei cărți asupra mea, mai ales la mult timp după ce am citit-o, dar citind aceste cărți simt că mentalitatea mea s-a schimbat. Am devenit mai motivată ca prin eforturile mele să mă îmbogățesc.
Dacă ar fi să rezum într-o propoziție esența acestor cărți, ar fi că nu ajungi să te îmbogățești muncind mai mult la o slujba de tipul 9 to 5.
Ordinea în care voi aborda cărțile nu reprezinta vreun top. Dacă ar fi așa, cea mai bună mi s-a părut de departe “Tata bogat, tata sarac” de Robert Kiyosaki.
1. 4 ore săptămâna de lucru de Timothy Ferriss
Când am citit prima oară titlul, 4 ore saptamana de lucru, nu am înțeles direct faptul ca numărul de ore pe care le muncești într-o saptamana se reduc la 4. Mi s-a părut imposibil să poți să muncești atât de puțin și totuși să fii un om de succes. Acest lucru m-a intrigat și mi-a trezit interesul pentru carte. Chiar e posibil sa faci asta?
Ideea de baza a cărții este sa muncesti eficient și nu mult dar fără prea multe rezultate. Acest lucru e cam greu de făcut în cazul în care ești angajat și nu ai afacerea proprie. T. Ferriss oferă niște soluții pentru cazul în care lucrezi ca angajat, acestea reducandu-se la a-ți convinge șeful să lucrezi de acasă, de a-ți controla mail-urile doar de 2 ori pe zi și a îți crește eficiența.
La capitolul eficiență, Tim Ferris prezintă principiul Pareto (principiul 80 / 20) care zice că 80% dintre efecte sunt produse de 20% dintre cauze, și legea lui Parkinson care se rezumă la faptul că timpul completării unui proiect se va extinde pe timpul acordat acestuia. Așadar, 80% din rezultatele pe care le avem provin din 20% din timpul alocat, iar timpul alocat trebuie sa fie unul potrivit.
O altă mare parte din carte se referă la automatizare. O idee ar fi să îți angajezi un asistent care să îți preia treaba și să fie mai puțin plătit decât tine. Astfel rămâi cu o parte din bani și de asemenea, mult timp la dispoziție.
Deși cartea te învață cum să dezvolți un sistem astfel încât să câștigi suficient de mulți bani pentru a îți finanța visele, important este să fii fericit. Dacă ești deja împlinit cu slujba actuală si asta este viața pe care ți-o dorești, atunci nu are rost să faci o schimbare.
Părerea mea despre această carte: se citește destul de repede, e scrisă bine, dar are atât de multe informații si detalii, încât după ce o termini nu rămâi cu așa de multe precum ai fi vrut. Citind această carte, chiar dacă nu îmi voi porni o afacere ziua următoare, mi-am lărgit orizonturile și am văzut că se poate trăi și în acest mod: muncind mai puțin, având succes și călătorind prin lume. Cu siguranță o să recitesc cartea în anii ce vor urma.
2. Conducta de milioane de Burke Hedges
Cartea începe cu o mică povestioară în care avem 2 muncitori dintr-un sătuc italian: Pablo si Bruno. Ei s-au angajat la a duce apa de la râu la satul lor cărând-o cu gălețile. În fiecare zi, cei doi băieți cărau fiecare câte 2 găleți cu apă, bătând drumul de la râu la sat de mai multe ori.
Pablo a venit cu o viziune nouă care a întâlnit numai dezacordul si neîncrederea celorlalți. Acesta avea în minte să realizeze o conductă care să transporte apa până la sat. În acest mod el nu va mai trebui să ducă zilnic gălețile cu apă.
Muncind mult, a reușit să își îndeplinească ținta și să construiască aceasta conductă. Astfel, fără să continue să mai munceasca apoi, a ajuns bogat deoarece conducta de apă livra apa către săteni în locul lui.
În jurul acestei povestiri este construită cartea. Conducta reprezintă un venit care continuă să vină chiar dacă investești timp sau nu asupra lui. Acest lucru se regăsește astăzi în termenul de venit pasiv.
Una dintre ideile mai mici care mi-au plăcut din această carte este cea de a imparți banii in 3 borcane: primul pentru cheltuieli imediate și donații, al doilea, pentru economii, bani care vor fi folosiți cand se adună pentru a cumpara ceva mai scump, și al treilea borcan pentru investiții, bani care nu vor fi cheltuiti ci vor fi investiți pentru acțiuni la bursa.
Mi-a plăcut stilul simplu si direct de adresare din aceasta carte. Este scrisa clar si bine organizată.
Cu ce am rămas după ce am citit aceasta carte? Am rămas cu ideea că este de dorit, ba chiar necesar să ai un venit pasiv / conducta la care să lucrezi cand vrei și să primești bani apoi. Nu e indicat să te bazezi doar pe jobul principal la care lucrezi zi de zi, căci dacă ai un salariu mai mare, cresc și cheltuielile. Recomand cartea și altor persoane. Este o carte micuță care se citește repede dar are o idee valoroasa.
3. Tată bogat, tată sărac de Robert Kiyosaki
Aceasta a fost cartea mea preferata dintre cele citite. Este o carte bună și interesantă și se citește repede.
Titlul provine de la cei doi tați pe care i-a avut autorul. Cel sărac este tatăl lui natural iar cel bogat este tatăl celui mai bun prieten al său, Mike, care i-a invățat pe aceștia cum sa se îmbogățească.
Robert Kiyosaki ne învață mai multe lecții printre care cea că este esențial sa distingem între active și pasive. Activele sunt cele care ne aduc banii, iar pasivele, cele care ne cheltuiesc banii. Din cauza lăcomiei și a fricii nu reușim să ajungem bogați. Lăcomia ne face sa cheltuim toți banii pe lucruri inutile, cum ar fi de exemplu o trusă de golf de 1000$. Așadar ramanem fara fonduri pe care sa le investim în active. Frica ne ține legați de o slujbă nepotrivită și ne oprește în a investi banii în acțiuni la bursa, proprietăți imobiliare etc.
Altă lecție importantă e că nu trebuie să ne fie frică să riscăm sau să eșuăm. Oamenii săraci și cei din pătura de mijloc nu cumpără acțiuni la bursă deoarece le găsesc a fi riscante. Tatăl cel bogat considera că e riscant să nu investești în nimic și să rămâi sărac toata viata.
De asemenea, e important să muncim pentru învățături și nu pentru bani. Autorul recomandă să învățăm lucruri în cât mai multe domenii înainte de a înființa o afacere. El ne sugerează sa facem cursuri în vânzări și în marketing, acestea făcându-ne oameni care pot comunica mai bine.
Ce am scris este puțin din ceea ce este cuprins în carte. Acolo este prezentat un mod de a gândi și a vedea lucrurile din perspectiva unui om bogat. Cu siguranța recomand această carte.
4. Cadranul banilor de Robert Kiyosaki
Aceasta este partea a doua a volumului Tata bogat, tata sarac, de același autor.
Cadranul banilor se împarte in 4 categorii: primele 2 sunt Angajat si Liber-profesionist și următoarele doua sunt de Patron si Investitor. Ideal ar fi sa ne aflăm în cadranul ultimelor două. Această carte ne arată cum să trecem la ele.
Fiecare persoană, în functie de personalitate si credințe, se încadrează într-o ramura sau mai multe din cadran. Cadranul care îti aduce cei mai mulți bani este cel de Investitor.
Cea mai rapidă cale de a deveni bogat este de a trece din partea stângă a cadranului (angajat, liber-profesionist) în partea dreaptă (patron, investitor) începând cu a fi mai întâi patron. Poți începe și direct ca investitor cu condiția să ai deja resurse de timp și de bani.
O altă idee din carte este diferența de mentalitate dintre cei săraci și cei bogați. Cei săraci consideră că fiind angajat iți câștigi o siguranță financiară și ei prețuiesc acest lucru. Pe de alta parte, cei bogați apreciază mai mult libertatea financiară.
În a deveni bogat contează 90% inteligența emoțională și doar 10% datele tehnice. Trebuie să ne controlăm sentimentele, impulsurile, dorințele și lăcomia atunci cand vine vorba de bani și să acționăm cum trebuie, nu bazându-ne pe emoții.
Această carte nu m-a dat pe spate și nu cred ca o recomand.
În concluzie
Citind aceste cărți, mi-am dat seama de propriile decizii proaste care mă țin departe de a deveni un om bogat. Am observat ca nu e important sa ai tot felul de lucruri scumpe și că pentru mine ar conta mai mult libertatea financiara: as vrea sa nu depind de banii aduși ca angajat, sa am cat mai mult timp liber si sa ma pensionez devreme.
Hmm is anyone else having problems with the pictures
on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
Any suggestions would be greatly appreciated.