Introducere
Napoleon Hill a declarat că a studiat 25000 de oameni bogați și a intervievat peste 500 pentru a afla secretele succesului și a le descrie în această carte. Pentru mulți oameni cartea a adus rezultate, propulsându-i departe.
În original, Think and grow rich este una dintre cele mai cunoscute și citite cărți de dezvoltare personală, alături de De la idee la bani. Așa că am hotărât să îi dau și eu o șansă și să o citesc.
În acest articol am scris ideile care m-au impresionat și pe care le-am găsit utile și bune de împărtășit.
Obsesia succesului
Ideea de baza de la care pornește toată cartea se rezumă la o dorința obsesivă de a avea succes. Pentru a-ți atinge țelurile, trebuie să lupți pentru ele și să nu renunți niciodată. Orice s-ar întâmpla, tratezi visul ca pe o obsesie și nu lași să îți stea nimic în cale, să nu te opreasca nimic. Oricâte dificultăți, nereușite și eșecuri întâlnești, tu tot continui până visul va deveni realitate.
Napoleon Hill insista asupra ideii prin numeroase exemple a diferiților oameni care au avut ambiția și perseverența să nu renunțe niciodată la țelul visat de ei, oricâte piedici au avut. Mulți dintre ei au început să își construiască imperiul pornind doar de la o idee, iar orice adversitate nu era suficient de serioasă în ochii lor, pentru a-i face să renunțe. Chiar și când se dărâma totul, ei nu renunțau și contruiau la loc.
Dacă ar fi ceva esențial și de memorat din această carte, aș zice că este următoarea idee – să te gândești ce îți dorești de la viață, să îți faci un plan și să nu renunți până nu îl vezi îndeplinit, oricât de greu ar fi.

Una dintre povești este despre Barnes, un om simplu dar cu vise mari – acesta voia să devină partnerul de afaceri al lui Edison. I-a spus acest lucru cum l-a întâlnit, nu a funcționat dar a acceptat o slujbă banală pentru el, nerenunțând la țelul lui:
“Barnes a reușit pentru că a ales un scop clar, și-a pus toată energia la bătaie, toată puterea și tot efortul, absolut totul în slujba acelui scop. Nu a devenit partenerul lui Edison din ziua în care l-a întâlnit pentru prima dată. S-a mulțumit să înceapă cu cea mai neînsemnată muncă, atâta timp cât îi oferea ocazia de a face măcar un pas în direcția scopului mult visat.
Au trecut cinci ani înainte ca șansa pe care o căuta să apară. În toți acești ani nu i s-a dat nici o rază de speranță, nici o promisiune că își va îndeplini DORINȚA. Pentru toți ceilalți, cu excepția lui, el părea doar o altă rotiță în angrenajul afacerii lui Edison, dar în mintea sa EL A FOST PARTENERUL LUI EDISON ÎN FIECARE MINUT, începând din ziua în care a mers pentru prima dată să muncească la el.”
Mentalitatea învingătorului
Mentalitatea învingătorului este titul unei alte cărți (scrisă de Carol Dweck) care expune o idee asemănătoare și anume că, pentru a ajunge la succes trebuie să dezvolți o mentalitate flexibilă. Aceasta înseamnă că tu vei deveni mai bun decât erai înainte doar prin practică și muncă. Succesul îl capătă cei care muncesc, dedică timp și energie și se îmbunătățesc pe zi ce trece.
Am scris un articol separat numai despre acest lucru. Dacă te interesează ideea, vezi:
Să știi ceea ce vrei și să faci un plan
Orice este imposibil dacă este doar la stadiul de idee. Rezultatele încep să vină atunci când cauți acțiuni realizabile care îndeplinite, te aduc din ce în ce mai aproape de țelul tău. Nu este un vis, este un plan. Planul este felul de a aduce visul în realitate.
Următorul citat m-a pus pe gânduri, deoarce mulți oameni au vise, dar nu mulți au și idei sau căi de a le aduce la îndeplinire:
“Examinează-i pe primii o sută de oameni pe care îi întâlnești, întreabă-i ce iși doresc cel mai mult de la viață și nouăzeci și opt dintre ei nu vor fi capabili să îți spună.
Dacă îi forțezi să îți dea un răspuns, unii vor spune că vor SIGURANȚĂ, multi vor spune că vor BANI, câțiva vor spune că vor FERICIRE, alții vor spune că vor FAIMĂ ȘI PUTERE, iar alții vor spune că vor RECUNOAȘTERE SOCIALĂ, O VIAȚĂ UȘOARĂ, CAPACITATEA DE A CÂNTA, DANSA sau SCRIE, dar nici unul dintre ei nu va fi capabil să definească acești termeni sau să indice sub forma unei schițe minimale un PLAN prin care speră să își atingă aceste dorințe foarte vag exprimate.
Bogățiile nu răspund dorințelor vagi. Ele răspund doar planurilor clare, susținute de dorințe clare și ajutate de o PERSEVERENȚĂ constantă.”
Principiul Minții supreme
Sună oarecum amuzant, dar ăsta e termenul folosit de autor – sau cel puțin cel folosit de traducător.
Se referă la asocierea cu alți oameni inteligenți și pricepuți care te vor ajuta să ajungi mai repede la succes și bogății. E vorba de o minte supremă, căci sunt mai multe minți combinate asupra unor idei, iar asocierea cu alți oameni nu poate aduce decât beneficii.
Cred că toată lumea a auzit de citatul – Ești media celor cinci persoane cu care petreci cel mai mult timp. Ei bine, dacă persoanele sunt potrivite, acest lucru te va propulsa și pe tine către succes.
“Este un fapt bine cunoscut acela că Henry Ford și-a început cariera în afaceri având handicapul sărăciei, analfabetismului și ignoranței.
Este un fapt la fel de bine cunoscut că, într-o perioadă inimaginabil de scurtă de zece ani, domnul Ford a depășit aceste trei handicapuri și că în douăzeci și cinci de ani a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din America.
Leagă de acest fapt informația suplimentară că progresele extrem de rapide ale domnului Ford au devenit sesizabile din momentul în care acesta a devenit prieten personal al lui Thomas A. Edison și vei începe să înțelegi ce poate realiza influența unei minți asupra alteia.
Mergi un pas mai departe și ia în calcul faptul că cele mai extraordinare realizări ale domnului Ford au început de când a făcut cunoștință cu Harvey Firestone, John Burroughs și Luther Burbank (fiecare dintre ei fiind un om cu o mare capacitate de gândire) și vei avea și alte dovezi că PUTEREA poate fi produsă prin alianța prietenoasă și liberă a minților.”

Subconștientul, credința și autosugestia
În loc să lăsăm mintea subconștientă să gândească idei și gânduri naturale, la voia întâmplării, putem prin autosugestie să împregnăm asupra ei dorința noastră de bogăție și succes. Aducând acest lucru asupra ei, cresc considerabil șansele să se transforme în realitate.
Autosugestia este definită de autor ca repetarea continuă și perseverentă a dorințelor și planurilor noastre. El spune că ar trebui să ne rezervăm măcar 30 de minute zilnic în care să ne gândim la planul nostru, să îl actualizăm, să decidem care este pasul următor și să ne repetăm declarația noastră de a avea succes. Această rețetă este invincibilă și recomandată ca un pas esențial care trebuie respectat.
Concluzie
Acestea ar fi ideile care m-au impresioant și le-am găsit a fi cele mai utile. Desigur, mai sunt si alte idei folositoare în carte. O idee, asta fiind a mea, este că un pas bun către succes este să citești cartea.
În concluzie, las un citat de Warren Buffett care pe mine mă motivează și pe care îl găsesc a fi un principiu bun de urmat:
Being successful at almost anything means having a passion for it
Comentarii recente