Mindset sau mentalitatea învingătorului

❤️ Share on social media

Introducere

“Mentalitatea învingătorului” este titlul unei cărți scrise de Carol S. Dweck, care în prezent se găsește în librării cu titlul de „Mindset”.  Cartea cuprinde o idee simplă care este prezentată pentru mai multe situații. Este vorba de două mentalități opuse: mentalitatea învingătorului, cea care îți aduce mereu fericirea și victoria, și contrara ei, mentalitate rigidă, care te ține înapoi și te face să te îndoiești de tine și de ceilalți.

Cele două mentalități

Așadar, avem două mentalități diferite. Ele nu sunt neapărat exclusive, putând să avem mai mult din una și mai puțin din cealaltă, în funcție de situație.

Mentalitatea pierzătoare este numită în carte ca fiind mentalitatea rigidă. Iar cea câștigătoare este cea flexibila.

Persoanele care au mentalitatea rigidă consideră că aptitudinile, talentul și inteligența sunt fixate și nu mai pot fi îmbunătățite. Cei care au mentalitatea flexibilă sunt într-o continuă evoluție și se bazează în primul rând pe efortul și munca depuse pentru a le aduce performanțele dorite.

Lor le face plăcere să învețe și să progreseze. Eșecul nu îi supără, ci îl tratează ca pe o lecție, folosindu-l și pe aceasta tot pentru creșterea personală.

Ei sunt într-o continuă învățare și performanță, evoluția lor fiind importantă pentru ei.

Mindset sau mentalitatea învingătorului

Majoritatea oamenilor de succes pe care îi admirăm nu au ajuns acolo peste noapte, dintr-un noroc. Ei au muncit foarte mult și mulți dintre ei nici nu au fost văzuți ca fiind talentati în disciplina lor atunci cand au început.

“Știai că, în copilărie, Darwin și Tolstoi au fost mediocri? Că si Ben Hogan, unul dintre cei mai mari jucători de golf din toate timpurile, era neîndemânatic și nu reușea deloc să-și coordoneze mișcările, mic fiind? Că fotografa Cindy Sherman, care a figurat efectiv în toate topurile cu cei mai importanți artiști din secolul XX, a picat primul examen de fotografie? Că Geraldine Page, o renumită actriță americană, a fost sfătuită să renunțe la actorie, pe motiv că nu avea talent?”

Dacă aceștia ar fi avut mentalitatea rigidă și ar fi acceptat că nu sunt talentați, nu ar mai fi ajuns atât de departe. Pentru ei talentul nu este ceva dat, ci ceva ce se poate dezvolta.  

Conform studiilor prezentate în carte, copiii care sunt lăudați pentru talentul și inteligența lor, vor fi speriați să încerce să facă lucruri mai dificile și provocatoare, pentru că dacă nu se vor descurca, acest lucru va demonstra că ei nu sunt de fapt atât de pricepuți. Așa că preferă să stagneze, ocupându-se de ceea ce se pricep, căci astfel se vor simți talentați și inteligenți.

„Le-am dat unor copii de 4 ani posibilitatea să aleagă între a reface un puzzle ușor sau a trece la unul nou, mai greu. Chiar și la vârsta lor fragedă, copiii cu mentalitate rigidă, care credeau în caracterul nemodificabil al calităților lor, au ales prima variantă. Copiii deștepți din naștere nu dau greș, au spus ei. Copiii cu mentalitate flexibilă, care credeau în capacitatea lor de a ajunge și mai deștepți, au considerat că întrebarea mea era ciudată. „De ce mă întrebați acest lucru, doamnă? De ce și-ar dori cineva să facă același puzzle iarăși și iarăși?”. Ei au ales puzzle-ul mai greu. „Mor să îi dau de cap!”, a exclamat o fetiță.”

De asemenea, C.S. Dweck propune o metodă de a lăuda copiii, studenții sau angajații din perspectiva flexibilă, și anume pentru munca, efortul și timpul implicate, și nu pentru inteligența sau talentul lor. Acest lucru îi va face dornici să învețe și să munceasca mai mult cu mare plăcere. Astfel vor progresa mult și vor deveni din ce in ce mai buni. Nu se vor rezuma doar la calitățile native pe care le au.

Mentalitatea și etichetele

O persoană cu mentalitate flexibila nu simte nevoia să se justifice sau să îi convingă pe ceilalți că este bună și inteligentă, pentru că nu consideră aceste calități a fi un bun dat. Consideră ca se pot îmbunătați și nu îi este frică de greșeli, căci din ele se va evalua corect și va ști de unde să o ia spre drumul către îmbunătățiri.

“Când iți schimbi mentalitatea, iți schimbi lumea. Într-una dintre lumi, cea a trăsăturilor rigide, să ai succes înseamnă să demonstrezi că ești deștept sau talentat. Să te autovalidezi. În cealaltă, lumea calităților transformabile, să ai succes înseamnă să te autodepăsești, pentru a învăța ceva nou. Înseamnă să te dezvolți.

Atunci când te afli într-o permanentă evoluție, ești mai bun decât ai fost acum o zi sau o săptămână. Progresezi și îți dovedești că poți să treci peste dificultăți. Nu ai nevoie să rămâi în zona de confort unde ceilalți pot vedea cât de talentat și inteligent ești. Pentru ca aceste trăsături sunt într-o permanentă creștere și pot fi mereu îmbunătățite. Nu este vorba că ești ori prost ori deștept, căci știi că spre final îți va reuși ceea ce ți-ai propus.

Munca, efortul, progresul, evoluția și reușita sunt pentru cei cu mentalitatea flexibila ceea ce au nevoie pentru a se simți împliniți. Nu simt nevoia să demonstreze că sunt valoroși. Ei știu că sunt, căci își demonstrează lor de fiecare dată când trec peste un alt hop.

De asemenea, persoanele care au mentalitatea rigidă, simt nevoia să se autovalideze prin a îi descredita pe ceilalți. Considera că ei trebuie să fie mai valoroși, mai buni, mai deștepți. Dacă nu sunt mai buni decât ceilalți, atunci contează ei în vreun fel?

Interesant este că cei care chiar au succes, de obicei au mentalitatea flexibilă și nu îi tratează pe ceilalți cu aroganță. Ei învată pentru că le face plăcere, și se compară cu ei din trecut, nu cu ceilalți din prezent.

Cei cu mentalitatea flexibilă  excelează și ajung de multe ori pe primul loc pentru că le place disciplina pe care o studiază și le place să se dezvolte în continuu. Nu se gândesc să facă asta pentru a fi premianți, așa cum gândesc cei cu mentalitatea rigidă, și anume că trebuie să demonstreze că ei sunt cei mai buni.

Teoria cognitivă

Psihologul Aaron Beck a adus noțiunea de terapie congnitivă, unde problemele oamenilor sunt cauzate de convingerile lor. Lucrând cu clienții săi, a reușit să-i învețe pe aceștia să iși observe convingerile și să le schimbe.

Fie că oamenii sunt conștienți sau nu de aceste convingeri, ei țin socoteala a tot ceea ce li se întâmplă, ce înseamnă și cum ar trebui să procedeze. Unii oameni oferă interpretări extreme lucurilor care li se întâmplă și ajung să aibă stări de anxietate, depresie, furie sau să se simtă superiori celorlalți.

“Mentalitatea determină ceea ce se petrece în mințile oamenilor. Ea ghidează întregul proces de interpretare. Mentalitatea rigidă naște un monolog interior care este concentrat pe judecată. “Asta înseamnă că sunt un ratat”, “Asta înseamnă că partenerul meu este egoist” (…)”

Autoarea propune un nou mod de a privi lucrurile, prin maniera mentalității flexibile. Cu ajutorul metodei terapiei congintive, observi situația prin care ai trecut și concluzia exagerată la care ai ajuns. Privind situația dintr-o perspectivă mai relaxată și realistă, afli, cu ajutorul acesteia, că de fapt judecățile despre propria persoană, sau despre altele, sunt mult prea exagerate. Este o metodă care te face să vezi lucrurile mai realist, dar C.S. Dweck vine cu o idee nouă, cea de a aplica puterea mentalității flexibile și aici.

“Oamenii cu mentalitate flexibilă monitorizează, la fel, tot ceea ce se petrece, dar monologul lor nu se orientează spre a se judeca pe sine sau pe alții în felul aceasta. Cu siguranță, sunt sensibili la feedback, dar sunt și conștienți de implicațiile acestuia în învățare și acțiune constructivă: ce pot învăța din asta? Cum mă pot perfecționa? Cum îmi pot ajuta partenerul să facă mai bine acest lucru?”

Dacă, de exemplu, o studentă ia o notă prea mică la un examen, ea nu ar trebui să emită judecăți despre ea, că nu ar fi suficient de inteligentă, sau, despre profesor, că nu a fost corect sau imparțial, ci să se gândească că dacă se va pregăti mai bine și va învăța mai mult, va fi inevitabil să nu reușească.

În carte sunt prezentate mai multe situații dar ideea rămâne aceeași. Pentru a ne autodepăși, pentru a crește, pentru a deveni mai inteligenți, trebuie să dedicăm timp și să muncim pentru acest progres.

❤️ Share on social media

You may also like...

1 Response

  1. Frances spune:

    I needed to thank you for this very good read!!
    I certainly loved every little bit of it. I’ve
    got you book-marked to look at new things you post…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *