Introducere
Excelența este o artă câștigată prin antrenament și obișnuire. Nu acționăm corect pentru că avem virtute sau excelență, ci mai degrabă le avem pentru că am acționat corect. Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare, excelența nu este un act, ci un obicei.
Aristotel
Dacă excelența este un obicei, atunci ar trebui să ne obișnuim să lucrăm cât mai mult și cât mai des pentru ceea ce ne dorim.
Tot efortul depus ar fi bine însă să fie contorizat cumva, pentru a ne putea urmări progresul și a vedea unde ne împiedicăm sau ce ne ține în loc.
Acest articol este despre cum să îți măsori progresul.
Ce spun studiile
În urma unor studii referitoare la setarea obiectivelor, specialiștii au ajuns la concluzia că persoanele care după ce și-au stabilit niște obiective, își monitorizează apoi constant progresul, au de două ori și jumătate mai multe șanse să îndeplinească acele obiective.
De asemenea, ei compun planuri mult mai realiste și precise decât ceilalți, iar monitorizarea îi face să fie mult mai motivați să se țină de ele.
Într-o analiză a 138 de studii de caz, care au inclus mai mult de 19.000 de participanți, cercetătorii au descoperit că monitorizarea progresului este la fel de importantă pentru realizarea obiectivelor precum este stabilirea unui scop precis de la început.

Modalități ușoare de a monitoriza progresul
Un mod simplu de a ține evidența progresului este de a alege un obicetiv și a nota într-un jurnal în fiecare seara cum a mers cu acesta în ziua respectivă. Vor fi și zile foarte bune dar și foarte proaste. Monitorizându-te vei putea să privești imaginea de ansamblu și să vezi ce poți schimba sau face mai bine.
Un alt bun mod de a măsura progresul este folosind o unealtă care, în engleza, se numește Habit Tracker. Acesta poate fi sub formă fizică sau electronică. Cel mai simplu mod este de a folosi un calendar și a marca cu un X ziua în care ai respectat ceea ce ți-ai propus. La sfârșitul lunii o să vezi cât de multe zile ai muncit pentru obiectivul tău, iar simpla marcare a zilelor bune cu un X te va face să iți dorești să nu chiulești nici măcar o zi.
Monitorizarea obiceiurilor este plină de satisfacții și totodată motivantă.
Idei de aplicații care te ajută să ții evidența progresului
Păstrând evidența obiceiurilor ai avantajul că poți să vezi progresul făcut și să identifici eventualele eșecuri care pot apărea pe parcurs. Monitorizarea lor te poate ajuta să îți îmbunătățești abordarea și să progresezi.
Astfel că, în cele ce urmează, o să va prezint câteva aplicații care ajută în acest sens:
#1 Habit Tracker
Pentru a urmari progresul obiceiurilor, poți folosi un calendar de perete sau un jurnal pentru a le înregistra, dar și o aplicație este o soluție la îndemână, deoarce oriunde te-ai duce, ai mereu telefonul cu tine.
Eu am instalat aplicațiile Habits și HabitMinder dar sunt foarte multe aplicații groazave, precum: Streaks, HabitNow, Productive sau Habitica.
#2 Evidența caloriilor consumate
Numărarea caloriilor poate fi utilă pentru multe persoane și le poate ajuta să scadă în greutate.
Cercetările (1, 2) arată că cei care înregistrează caloriile, pierd mai mult în greutate și au șanse mai mari de a o menține constantă pe termen lung.
Eu folosesc aplicația MyFitnessPal de ceva timp, varianta gratis. Este plăcut să treci caloriile, iar simpla lor notare te motivează să te încadrezi în marja disponibilă si acest lucru te ajută să slăbești.
#3 Bea apă!
Cu toții cred ca știm cât de important este pentru sănătate să bei suficientă apă. Totuși, nu toți o și facem.
Personal nu folosesc o aplicație care îți reamintește să bei apă, căci beau foarte multe lichide zilnic, dar am întâlnit multe persoane care nu beau suficientă și cărora o astfel de aplicație le-ar fi utilă.
Ce face aplicația? Aplicația este foarte simplă, scopul ei fiind să îți aducă aminte să bei suficientă apă zilnic și să contorizeze câtă bei.
Cea mai populară aplicație de acest tip este Water Drink Reminder, descărcată de 10 milioane+ de ori și cu un scor de 4.9 steluțe.
#4 Pedometru
Există mai multe tipuri de aplicații de tip pedometru – dar toate funcționează cam la fel – îți numără pașii pe care îi faci zilnic, distanța parcursă și numărul de calorii arse.
Nu aș zice că te motivează neapărat această aplicație să mergi mai mult, dar e plăcut să îți apară zilnic statisticile referitoare la cât de mult ai mers. Atunci când ai o zi în care ai parcurs o distanță mare, te bucură să poți să vezi efectiv cât ai mers, cât timp ai consumat și câte calorii ai ars.
#5 Flamy
Am instalat această aplicație atunci când m-am lăsat de fumat, pentru a vedea de câte zile am făcut-o.
Aplicația este foarte simpatică, nu doar prin design, ci și prin faptul ca îți dă numai vești pozitive. Aceasta îți arată câți bani ai economisit, de cât timp nu ai mai fumat, câte zile ai adăugat, nefumând, la durata de viață și cum își revine sănătatea ta treptat.
#6 10.000 Hours
Această aplicație o folosesc pentru a îmi contoriza timpul alocat la domeniile pe care vreau să le perfecționez.
Se zice ca este nevoie să lucrezi minim 10.000 de ore pentru a ajunge la măestrie. Aplicația te motivează, dar totuși, cred ca este puțin probabil să o folosești atât de mult timp, până se scurg toate aceste ore investite în munca sau hobby-ul tău.
Concluzie
A-ți măsura obiceiurile pe care vrei să le crești, este un bun mod de a te motiva și a te face să te ții de ele.
Există multe instrumente care te pot ajuta, este suficient numai să te decizi ce vrei să schimbi sau să îmbunătățești.
Nu există lift care să te ducă la succes, trebuie să folosești scările.
Zig Ziglar
Surse și inspirație:
- High Performance Habits: How Extraordinary People Become That Way (Performanța înaltă – Ce obișnuințe te fac un om extraordinar) – Brendon Burchard
- https://www.linkedin.com/pulse/how-keep-your-habits-track-akilan-karthikeyan
- https://jamesclear.com/habit-tracker
- https://jamesclear.com/measuring
- https://zapier.com/blog/best-habit-tracker-app/
- https://nesslabs.com/habit-trackers
- https://www.healthline.com/nutrition/5-best-calorie-counters#A-quick-look-at-the-best-calorie-counter-apps