Cel mai bogat om din Babilon de George Clason

❤️ Share on social media
Cel mai bogat om din Babilon - George Clason - pin

Introducere – Cel mai bogat om din Babilon

Cel mai bogat om din Babilon este o carte scrisă în 1926 de George Clason, care oferă sfaturi financiare printr-o colecție de pilde de acum 4.000 de ani din Babilonul antic.

Cartea rămâne tipărită la aproape un secol după ce parabolele au fost publicate inițial și este considerată un clasic al sfaturilor financiare personale.

Milioane de cititori au ajuns să cunoască celebrele parabole babilioniene ale lui George S. Clason.

Considerate a fi adevărate surse de inspirație, ce tratează atât subiecte dureros de actuale precum planificarea și obținerea succesului financiar , asigurarea unui venit solid pentru viitor, dar și principii financiare extrem de solide, deși vechi de mii de ani, aceste povestiri fascinante, bogate în sfaturi și informații extrem de utile, au devenit un model demn de urmat pentru toți autorii lumii moderne ce hotărăsc să scrie despre toate aceste subiecte.

În cele ce urmează o să prezint ideile care mi s-au părut cele mai importante din carte.

1. Economisește 10% din venit

Fiecare monedă de aur pe care o păstrezi devine un sclav care lucrează pentru tine. Fiecare monedă de aramă este copilul monedei de aur, ce lucrează și ea pentru tine.

Dacă vrei să devii bogat, atunci trebuie să pui deoparte fiecare monedă pe care o câștigi, monede care la un moment dat vor lucra pentru tine, asigurându-ți astfel belșugul pe care îl dorești.

Trebuie să păstrezi mereu o parte din tot ce câștigi. Nu trebuie să fie mai puțin de o zecime, indiferent cât de mic este câștigul tău.

Dar poate fi și mai mult, depinde de cât caștigi. Plătește-te pe tine însuți mai întâi!

Dacă ar fi să selectez o singură idee din toată cartea, aceasta ar fi aceea: să pui deoparte 10% din venitul tău.

2. Investește banii adunați

După ce ai strâns suficienți bani economisind acei 10% din venit, este timpul să-i investești astfel încât să îți aducă și mai mulți bani.

George Clason ne sfătuiește în Cel mai bogat om din Babilon, să alegem doar investițiile sigure din care suntem convinși că avem de câștigat.

Trebuie să puneți la treabă fiecare monedă în așa fel încât aceasta să se înmulțească precum turmele de pe câmpii, pentru ca voi să vă puteți bucura de izvorul nesecat de aur.

3. Din venitul tău pui 10% deoparte, 20% plătești datoriile, iar restul de 70% îl păstrezi pentru cheltuielile de zi cu zi

Ideea este că atunci când vei termina de plătit datoriile în totalitate, vei avea și niște bani puși deoparte pe care îi poți investi, așa cum am scris mai devreme.

Aceasta strategie cere disciplină, deoarce pentru multe familii este greu să se descurce cu 70% din salariu – vezi studiul din carte unde este vorba de o familie de profesori din Anglia care aveau multe datorii.

Totuși, odată ce s-a termiant cu plata datoriilor, deja poți investi acei 10% strânși între timp și să-ți schimbi statutul dintr-unul de datornic într-unul de investitor.

Cel mai bogat om din Babilon de George Clason - pic

4. Să nu faci afaceri cu cărămidarii

In Cel mai bogat om din Babilon, este prezentat un caz în care personajul principal își investește banii economisiți, dându-i unui cărămidar care pleaca într-un oraș vecin pentru a-i aduce de acolo bijuterii.

Atunci când vor ajunge la acesta, le va vinde și va scoate un profit destul de bun.

Totuși, greșeala sa este că s-a încrezut într-o persoană care nu este pricepută în acest domeniu, un muncitor care pune cărămzi, și nu un bijutier.

Astfel, omul său este înșelat, cumpărând din banii respectivi bijuterii cu pietre făcute din sticlă în loc de unele autentice.

Așadar, trebuie avut grijă în cine ne încredem banii.

5. Perfecționarea continuă în muncă

Munca atrage prieteni care îți admiră hărnicia. De asemeanea, munca atrage bani și oportunități.

Munca este cea care i-a adus cei mai mulți prieteni – oameni care au știut să-i admire sârguința și succesul pe care l-a obținut de pe urma muncii sale.

Munca este cea care i-a oferit toate lucrurile pe care le doresc și eu la rândul meu.

Și eu care credeam că munca este destinată numai sclavilor.

Să muncești din greu și să fii obsedat de ideea de succes nu poate decât să te facă sa îl atingi.

6. Norocul vine doar în calea celui care știe să-l întâmpine

In Cel mai bogat om din Babilon, George Clason prezintă două cazuri în care personajele au avut parte de niște oportunități dar nu au profitat de ele.

Ideea e că atunci când ni se ivesc niște situații foarte profitabile, trebuie să profităm de ele, nu să găsim nod în papură.

Așadar, trebuie să fim mereu atenți la situațiile care se ivesc și să observăm dacă sunt afaceri care aduc succes.

Norocul nu așteaptă pe nimeni. Astăzi este în calea ta, mâine a dispărut fără urmă.

7. Să nu împrumuți bani celor care nu oferă încredere și un plan înțelept

Eu pot să împrumut aur pentru că dețin mai mult decât am nevoie în afacerile mele.

Îmi doresc ca acest surplus de aur să lucreze în favoarea altora, aducându-mi în același timp și mai mult aur.

Pe de alta parte, nu-mi doresc să-l pierd inutil, pentru că am muncit mult și mi-am refuzat foarte multe lucruri ca să-l câștig.

De aceea, nu-l mai împrumut celor în care nu am încredere că mi-l vor restitui. Și nici nu-l investesc acolo unde nu sunt convins că îmi va aduce un profit considerabil.

Nu ar trebui să împrumutăm sume mari de bani celorlalți, fie ei prieteni apropiați sau familie, dacă nu demonstrează că ni-i pot da inapoi, prezentându-ne un plan pentru ideea lor de afacere.

Este păcat ca banii strânși cu greu să fie pierduți atât de ușor.

Concluzie

Cel mai bogat om din Babilon de George Clason este una din cărțile de dezvoltare financiară pe care fiecare dintre noi ar trebui să le citească.

Eu am cuprins aici ideile care au fost cel mai bine punctate în cadrul cărții, dar sunt, de asemenea, multe altele pentru care cartea merită citită.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să îmi dai un like la pagina de facebook a blogului, pentru a afla când apare și următorul.

Surse și inspirație:

Link-urile din articol

❤️ Share on social media

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *