Atomic Habits de James Clear – top 6 strategii utile

❤️ Share on social media
atomic habits - james clear

Despre Atomic Habits

James Clear propune în Atomic Habits, diverse strategii pentru a îți ușura formarea obiceiurilor și a reuși să le urmezi.

Un obicei nu trebuie să fie ceva greu de făcut. Ideea este tocmai să fie cât mai ușor, pentru a te putea ține de el tot timpul. Iar pe măsură ce acest lucru devine fluid și automat, atunci poți să mărești gradul de dificultate, alocând din ce în ce mai mult timp obiceiului respectiv.

Una dintre ideile propuse de James Clear este de a te îmbunătăți cu 1% zilnic. Această idee mi-a plăcut și mie foarte mult și am scris un articol separat despre asta.

Top 6 idei din Atomic Habits

Locul  #1 – Să practici măcar 2 minute obiceiul și apoi, dacă vrei, te oprești

Această strategie mi s-a părut cea mai folositoare din toată cartea, dar totuși, cea mai puțin explicată.

James Clear propune să îți stabilești un target de 2 minute pentru un obicei. Două minute reprezintă un timp atât de scurt, încât ai putea oricând, în orice fel de situație, să te ții de el. Strategia este că, de cele mai multe ori o să fii captivat de ceea ce faci și o să stai mai mult de atât.

Și da, are dreptate, pentru că și eu practic metoda asta zilnic. Totuși, mie mi se pare că 2 min e un timp exagerat de scurt, și de aceea îmi setez obiectivul să stau minim 30 de minute sau o oră (depinde câtă energie am în ziua respectivă).

În timpul la care lucrezi la obiceiul tău, vei deveni captivat și entuziast și îți va fi natural să stai mai mult decât timpul minim alocat.

Iar dacă ai o zi proastă, în care nu vrei să depășești acele 30 de minute, stai doar atât și rămâi mulțumit căci ai reușit să faci ce ți-ai propus.

Locul #2 – Monitorizarea obiceiurilor

Pe locul 2 în cadrul strategiilor utile pentru atingerea obiectivelor, este, desigur, monitorizarea obiceiurilor.

Simplu fapt de a bifa o căsuță pentru că ai efectuat obiceiul respectiv este suficient de motivant cât să te facă să continui. Să țin evidența caloriilor consumate într-o zi, mă ajută să gestionez foarte ușor dieta și să slăbesc într-un mod plăcut.

Să îți măsori obiceiurile este un bun mod de a te motiva și a te ajuta să te ții de ele. Cele mai simple metode fiind să marchezi pe un calendar cu X ziua în care ai efectuat obiceiul, sau să ții un jurnal unde să îți notezi parcursul.

Am scris despre acesta idee in urmatorul articol.

Locul #3 – Contează mediul

Obiceiurile se declanșează atunci când observăm un indiciu. De exemplu, dacă vitaminele nu sunt puse la vedere, uităm să le luăm dimineața. Sau, dacă ciocolata și bomboanele sunt primele pe care le găsești în dulap, riști să mănânci mai des dulciuri.

James Clear sugerează în Atomic Habits, următoarele exemple, pentru a ilustra cât de mult contează mediul:

  • Dacă nu vrei să uiți să-ți iei medicamentele în fiecare seară, pune comprimatele lângă robinetul chiuvetei de la baie;
  • Dacă vrei sa exersezi mai des la chitară, așeaz-o în mijlocul sufrageriei;
  • Dacă vrei să-ți amintești să trimiți mai multe scrisori de mulțumire, ține un teanc de hârtie pe birou;
  • Dacă vrei să bei mai multă apă, umple câteva sticle dimineața și pune-le în locurile pe care le frecventezi cel mai des în casă;

Locul #4 – Schimbarea identității

Autorul propune în Atomic Habits, un mecanism al schimbării comportamentale. Acesta are 3 niveluri:

  1. Identitate
  2. Procese
  3. Rezultate

Pentru a ne schimba obiceiurile, ne gândim că doar rezultatul trebuie schimbat, și nu identitatea noastră.

Pentru a explica acest lucru cred ca cel mai bun ar fi un exemplu: atunci când este întrebat un fost fumator dacă dorește o țigară, acesta nu spune „M-am lăsat”, ceea ce este o acțiune, ci „Nu sunt fumător”, ceea ce înseamnă ca și-a schimbat identitatea. El nu se mai consideră fumător.

Pe mine nu m-a ajutat sa mă las de fumat schimbându-mi identitatea în nefumător, dar m-a ajutat să fumez mai puțin, să fac sport și să mănânc sănătos schimbându-mi identitatea în „sunt o persoană care are un stil de viață sănătos”.

Cu cat ești mai mândru de un aspect al identității tale, cu atât ești mai motivat să menții obiceiurile asociate acestuia. Dacă ești mândru de părul tău, îți vei însuși tot felul de obiceiuri de îngrijire și întreținere a acestuia.

Dacă ești mândru de volumul bicepșilor, vei avea grijă să nu chiulești de la antrenamentul de dezvoltare a musculaturii superioare a corpului. Dacă ești mândru de fularele pe care le croșetezi, îți vei găsi cu siguranță timp să croșetezi săptămânal.

Odată ce mândria intra în scenă, vei lupta din răsputeri să îți menții obiceiurile.

James Clear

Locul #5 – Ascuns elementul declanșator

Un obicei este declanșat de un indiciu. Această strategie este asemănătoare celei cu mediul potrivit – numai că de data aceasta ascunzi indiciul care declanșează comportamentul pe care vrei să îl schimbi.

De exemplu, daca vrei să slăbești, ar fi util să nu mai ții în casă dulciuri sau mâncare procesată.

În Atomic Habits, James Clear vine cu următoarele idei:

  • Dacă nu poți duce nimic la bun sfârșit, lasă telefonul în altă cameră timp de câteva ore;
  • Dacă ai în permanență un sentiment de inferioritate, nu mai urmări acele profiluri de pe rețelele de socializare care îți stârnesc invidia și gelozia;
  • Dacă irosești prea mult timp în fața televizorului, mută-l din dormitor;
  • Dacă irosești prea mulți bani pe aparatura electronică, evită reclamele referitoare la dispozitivele de înaltă tehnologie;
  • Dacă jocurile video îți irosesc prea mult timp, deconectează consola și pune-o în dulap după fiecare utilizare;

După cum ați văzut, strategia este una simpla – îți creezi un mediu în care devine dificil să execuți obiceiul de care vrei să scapi.

Locul #6 – Cantitatea întrece calitatea

Ultima idee, pe care am găsit-o utilă în Atomic Habits, este cea legată de faptul că, surprinzător, cantitatea e mai folositoare decât calitatea.

Deși am crezut mereu că este invers și contează mai mult să faci lucruri foarte bine decât mai multe dar mai puțin reușite, citind despre această strategie, mi-am schimbat raționamentul.

James Clear ne prezintă un studiu de caz și anume un concurs ținut de Jerry Uelsmann, profesor la Universitatea din Florida, la un curs de fotografie.

El a împărțit studenții în 2 grupuri:

  • unul focusat pe cantitate – studenții din acest grup trebuiau să facă cât mai multe poze, indiferent de calitatea acestora. O sută de fotografii asigurau nota 10, 90 de fotografii nota 9, optzeci de fotografii nota 8, și tot așa;
  • Celalalt grup se concentra pe calitate – era suficient să predea o singură poză, dar aceasta trebuia să fie cât mai aproape de perfecțiune pentru a lua nota 10.

La sfârșitul concursului, contrar așteptărilor, cei care au făcut fotografiile mai aproape de perfecțiune, au fost studenții din grupul „cantitate”. Ei au fost preocupați să facă cât mai multe poze, să experimenteze diverse compoziții și tehnici de iluminare și să testeze diverse tehnici de developare în camera obscură.

Aceștia au căpătat mai multa experiență la a fi buni fotografi și au făcut poze mai bune decât cei din grupul „calitate” care nu au făcut altceva decât să se gândească la definiția perfecțiunii în cazul unei poze.

Concluzia din acest experiment este că contează să lucrezi cât mai mult pentru a face lucrurile cât mai bine. Așa că lasă grijile legate de faptul că ar trebui să fie tot ce faci perfect. Just Do It!

atomic habits - james clear - quote

Concluzie

Nu trebuie să ai o voință de fier pentru a reuși să îți atingi obiectivele.

James Clear propune în Atomic Habits niște mici strategii care îți pot face viața mai ușoară. Prin aceste trucuri vei reuși să adopți un obicei mult mai repede și mai ușor și, de ce nu, chiar mai plăcut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă rog să îmi dați follow pe pagina de facebook, pentru a afla când îl postez pe următorul.

Suntem ceea ce facem în mod repetat; prin urmare, excelența nu este un act singular, ci un obicei.

Aristotel

Surse și inspirație

Linkurile din articol:

❤️ Share on social media

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *